piątek, 18 marca 2011
Herbata Zielona
Autorem artykułu jest Agnieszka Bonecka
Herbata zielona to jeden z najstarszych i najszlachetniejszych cudów natury. Medycyna chińska i japońska już od wieków wykorzystuje jej prozdrowotne właściwości.Aby ją pozyskać herbaciane liście suszy się, nie poddając procesowi fermentacji, dzięki czemu pozostaje skarbnicą cennych związków organicznych, charakterystycznych dla świeżych liści.
Wpływa wzmacniająco na odporność organizmu, obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Wykazuje działanie oczyszczające, ponieważ zawarte w niej polifenole to silne antyoksydanty, usuwające z organizmu wolne rodniki. Stąd poleca się ją także palaczom. Zawarte w tej herbacie katechiny, czyli związki o działaniu antyutleniającym – przeciwdziałają wolnym rodnikom, które powodują starzenie się organizmu. Ponadto, zielona herbata usuwa i oczyszcza organizm z toksyn. Znany jest też pozytywny wpływ na układ krwiotwórczy i sercowo-naczyniowy. Powinniśmy więc pić jak najwięcej tego cennego napoju.
Herbaciane listki są tym cenniejsze im większe kawałki pozostają nienaruszone, powoli rozwijając się w naparze pozwalają na stopniowe uwalnianie się ich dobroczynnych związków. Spożywanie zielonej herbaty dodaje energii i pobudza wszystkie zmysły. Zwłaszcza, że można ją wzbogacać o płatki kwiatów i kawałki owoców. Herbata wspaniale się z nimi komponuje i wyśmienicie smakuje. Dzięki pięknym, barwnym kwiatom np. chabru, pomarańczy, nagietka lub bławatka zawartym w mieszankach herbacianych, jesteśmy świadkami prawdziwie apetycznego zjawiska. Kwiaty dodają naparowi cudowną barwę, zaś kawałki owoców takich jak: cytryna, malina, opuncja, pigwa, flaszowiec lub pomarańcz kunsztownie dopełniają całości.
Sposób parzenia herbat zielonych:
80⁰C ok. 3 min.
Najczęściej parzy się ją do 3 minut, w przegotowanej wodzie o temperaturze 80⁰C, co pozwala uniknąć gorzkiego posmaku. Te same liście można zaparzać nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Mieszkańcy Chin mówią że pierwsze parzenie daje aromat, drugie smak a trzecie długą przyjaźń.
Inny sposób, preferowany przez rodowitych Chińczyków, sprzyjający medytacji i wyciszeniu, to 10 min. w temp. ok. 50⁰C.
Ciekawostki:
Zielona herbata od 5 tysięcy lat jest codziennym napojem w Japonii i w Chinach. W Europie odkryto ją dopiero w XVII wieku.
Herbata z młodych listków jest uznawana w Chinach za arystokratyczny napój. Kiedyś mogły zbierać ją tylko dzieci lub dziewice w białych rękawiczkach.

---
Jarosław Kosiński, Kiper Bio-Active
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Translate
Popularne posty
-
Autorem artykułu jest Ogrodeo Często zapominamy, że ogród ma służyć przede wszystkim wypoczynkowi domowników, ma być przedłużeniem i uzupełn...
-
Autorem artykułu jest Poczta Kwiatowa Rośliny doniczkowe najczęściej zdobią parapety okienne. Ci, którzy nie dysponują dużym, słonecznym pom...
-
Autorem artykułu jest Czesław Rogala Chwastów nie da się usunąć raz na zawsze. Trzeba z nimi walczyc systematycznie lub zapobiegać ich poja...
-
Oregano ( lebiodka pospolita) należy do rodziny wargowatych. Rośnie w Azji i Europie. W Polsce występuje na całym terytorium. Oregano (...
-
Autorem artykułu jest Ewa K. Wykańczanie domu i ogrodu to najprzyjemniejsza czynność w trakcie całej budowy. Możemy wreszcie sami podejm...
Archiwum bloga
-
▼
2011
(130)
-
▼
marca
(124)
- Szklarnia w ogrodzie
- Sposób na chwasty
- Gdzie najlepiej siać?
- Milin nazywany trąbką
- Winobluszcz
- Oczko wodne w donicy
- Tworzenie ogrodu kwietnego krok po kroku
- Zabawa we własnym ogrodzie - małe dzieci, duże dzieci
- Wielorakie wykorzystanie obiektów w ogrodzie
- Atrakcyjny ogród
- Jak wyposażyć ogród
- O ogród trzeba dbać!
- Kupiłeś dom? Urządź ogród!
- Wiciokrzew
- Wisteria czyli Glicynia w naszym ogrodzie
- Ogrody frontowe
- Hortensja pnąca
- Siedlisko naturalne krzewów
- Szparagi
- Zwiastun wiosny - śnieżyczka przebiśnieg
- Kaktusy i inne sukulenty
- Na tarasie jak na Karaibach
- Potpourri, a zapach zagości w twoim domu
- Kwiaty domowe-Pelargonia
- Jak urządzić ogród? Praktyczne wskazówki
- Boćwina, czyli burak liściowy
- Idzie wiosna, czas zacząć przygotowania
- Owoce ozdobne
- Melony - sadzenie i hodowla
- Walka z cieniem w ogrodzie
- Pierwsze kwiaty
- Język kwiatów
- Ogrody – od prehistorii do końca średniowiecza
- Jak powstają ogrody marzeń?
- Jak powstają ogrody marzeń?
- Co brać pod uwagę, gdy chcemy założyć ogród?
- Czerwona koniczyna – najlepsza na menopauzę!
- Zbawienny wpływ kwiatów na nasze samopoczucie
- Na działce
- Rośliny drapieżne, gratka dla hodowców
- Jak uzyskać bujny ogród w krótkim czasie
- Cykl Rad Praktycznych – wybór bukietu ślubnego
- Pokrzywa - Napar wodny jako Herbata z pokrzywy
- Kwiat lipy - Lipa drobnolistna oraz szerokolistna
- Mięta - Mentha Ł. Odmiany i zastosowanie w ziołole...
- Poradnik: Jak zagospodarować balkon
- Owoc Goji - prozdrowotna jagoda z doliny Himalajów
- Kwiaciarnie
- Urządzanie ogrodów - mury z kamienia
- Walcz o naturalność i piękny krajobraz
- Bukiet Ślubny- porady
- Tarasy drewniane - miejsce odpoczynku
- Od ogrodów arabskich po ogrody angielskie
- Wiosna, ach to ty...
- Jak stworzyć nastrój w ogrodzie?
- Rośliny pasujące do ogrodu w angielskim stylu
- Zwiastuny wiosny w naszych ogrodach
- Rajskie ogrody Karaibów
- Drewniane konstrukcje w ogrodzie
- Łazienka z roślinami
- Wiosna w ogrodzie – czas dobrej diety, czas bycia ...
- Ogród piękny cały rok - RABATY
- Jak projektować ogrodowe rabaty?
- Ogrody
- Wiosna w ogrodzie
- Jak sadzić róże?
- „Kulinarne” przepisy florystyczne
- Kurkuma - kwiat i przyprawa
- Jak rośliny reagują na kontakty z ludźmi?
- Zimowe kwiaty w baśniowym stylu
- Kariera róży na przestrzeni wieków
- Jak przechować płatki róż do obsypania Młodej Pary?
- Rodzaje uszkodzeń mrozowych roślin
- Mowa kwiatów
- Kwiatowe wesele
- Kwiatowe wróżby
- Jak wybrać dobrego florystę ślubnego
- Herbata Zielona
- Moda na ... kwiaty
- Kwiaty - ozdoba domu
- Zioła - naturalne metody na zdrowie i urodę
- Świeże kwiaty na dłużej
- Dobre maniery na garden party
- Przesadzanie kwiatów
- Lipiec - ten od kwitnących Lip
- Właściwości lecznicze miodu Manuka
- Co to jest manuka?
- Rośliny egzotyczne w doniczkach
- Echinocereusy - mały kaktus z wielkimi kwiatami
- Nawożenie ogrodu. Część 2 - nawozy mineralne
- Nawożenie ogrodu. Część 1 - nawozy naturalne i org...
- Zalety ogrodów
- Jak zaprojektować oświetlenie ogrodowe
- Kwiaty o pozytywnych wibracjach dla człowieka.
- Magia kwiatów
- Jak wybierać donice?
- Florysta- handlarz kwiatami czy artysta?
- Wymarzony ogród
- Botanika Noni z Tahiti najdorodniejszej i najwarto...
-
▼
marca
(124)
1 komentarze:
Zielona herbata, tak różna od czarnej do której się przyzwyczailiśmy wymaga przestawienia się, ale warto, aby w pełni docenić jej wspaniały smak. Pozdrawiam :)