Wyszukaj

Reklama

Obsługiwane przez usługę Blogger.
piątek, 18 marca 2011

Herbata Zielona

Autorem artykułu jest Agnieszka Bonecka

Herbata zielona to jeden z najstarszych i najszlachetniejszych cudów natury. Medycyna chińska i japońska już od wieków wykorzystuje jej prozdrowotne właściwości.
Aby ją pozyskać herbaciane liście suszy się, nie poddając procesowi fermentacji, dzięki czemu pozostaje skarbnicą cennych związków organicznych, charakterystycznych dla świeżych liści.

Wpływa wzmacniająco na odporność organizmu, obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Wykazuje działanie oczyszczające, ponieważ zawarte w niej polifenole to silne antyoksydanty, usuwające z organizmu wolne rodniki. Stąd poleca się ją także palaczom. Zawarte w tej herbacie katechiny, czyli związki o działaniu antyutleniającym – przeciwdziałają wolnym rodnikom, które powodują starzenie się organizmu. Ponadto, zielona herbata usuwa i oczyszcza organizm z toksyn. Znany jest też pozytywny wpływ na układ krwiotwórczy i sercowo-naczyniowy. Powinniśmy więc pić jak najwięcej tego cennego napoju.

Herbaciane listki są tym cenniejsze im większe kawałki pozostają nienaruszone, powoli rozwijając się w naparze pozwalają na stopniowe uwalnianie się ich dobroczynnych związków. Spożywanie zielonej herbaty dodaje energii i pobudza wszystkie zmysły. Zwłaszcza, że można ją wzbogacać o płatki kwiatów i kawałki owoców. Herbata wspaniale się z nimi komponuje i wyśmienicie smakuje. Dzięki pięknym, barwnym kwiatom np. chabru, pomarańczy, nagietka lub bławatka zawartym w mieszankach herbacianych, jesteśmy świadkami prawdziwie apetycznego zjawiska. Kwiaty dodają naparowi cudowną barwę, zaś kawałki owoców takich jak: cytryna, malina, opuncja, pigwa, flaszowiec lub pomarańcz kunsztownie dopełniają całości.

Sposób parzenia herbat zielonych:

80⁰C ok. 3 min.

Najczęściej parzy się ją do 3 minut, w przegotowanej wodzie o temperaturze 80⁰C, co pozwala uniknąć gorzkiego posmaku. Te same liście można zaparzać nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Mieszkańcy Chin mówią że pierwsze parzenie daje aromat, drugie smak a trzecie długą przyjaźń.
Inny sposób, preferowany przez rodowitych Chińczyków, sprzyjający medytacji i wyciszeniu, to 10 min. w temp. ok. 50⁰C.

Ciekawostki:

Zielona herbata od 5 tysięcy lat jest codziennym napojem w Japonii i w Chinach. W Europie odkryto ją dopiero w XVII wieku.

Herbata z młodych listków jest uznawana w Chinach za arystokratyczny napój. Kiedyś mogły zbierać ją tylko dzieci lub dziewice w białych rękawiczkach.

biala_lisciasta_roza_rgbnl
---
Jarosław Kosiński, Kiper Bio-Active

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

1 komentarze:

Zielona herbata pisze...

Zielona herbata, tak różna od czarnej do której się przyzwyczailiśmy wymaga przestawienia się, ale warto, aby w pełni docenić jej wspaniały smak. Pozdrawiam :)

Translate

Popularne posty

Archiwum bloga

Obserwatorzy