czwartek, 17 marca 2011
Rewelacyjne listki!
Autorem artykułu jest Grzegorz Ostrowski
Kiedyś była uprawiana w Polsce. Pamięta te czasy ktoś? Potem zdziczała i nikt jej nie zauważał. A teraz jest modna bardzo. I dobrze. Bo to niezłe ziółko! Bywa jeszcze okropnie droga - doprawdy nie wiedzieć dlaczego - rośnie bowiem byle gdzie, nie ma wymagań co do gleby specjalnych czy też klimatu.Wschodzi szybko, potem jeszcze szybciej dorasta - zbierać ją można już po 6 tygodniach od siewu. Jest wydajna - jedna roślinka dostarcza liści na kilka sporych porcji.
Smak ma zdecydowany. Jej ciemnozielone, nieduże, poszarpane liście kryją w sobie całe bogactwo wyrazistych nut - od pieprzu poprzez chrzan, na orzechach i aromacie świeżo skoszonej trawy kończąc. A może Ty odkryjesz w niej coś jeszcze? Ona ma po prostu ma charakter!
Rukola, bo o niej mowa, zwana też rokiettą siewną to bardzo miłe ziółko. Doda smaku każdej mieszance sałat liściastych. Jest również przepyszna doprawiona tylko oliwą i octem balsamicznym lub sokiem cytrynowym. A wymieszana z radicchio, roszponką i świeżymi ziołami, doprawiona również oliwą i octem, to doprawdy coś, co wielu wprawi na dłuższą chwilę w błogi stan.
Dodaje werwy wielu sałatkom, komponuje się świetnie z serami (feta, parmezan, ser kozi, gorgonzola, rokpol, camembert, brie), orzechami (najlepiej wcześniej uprażonymi, by jeszcze bardziej swoim aromatem cieszyły nozdrza, a smakiem podniebienie), owocami cytrusowymi (bez skórek, wyfiletowanymi dokładnie). Pasuje rewelacyjnie do suszonej szynki parmeńskiej i innych w jej typie (kilka słodkich i delikatnych fig rozkosznie się z nimi połączy), pieczonego mięsa kurczaka lub indyka (nabierze pikanterii i wyrazu), grillowanych warzyw (ach! jak feeria smaków i aromatów, kolorów też!). Przepisów kulinarnych z użyciem rukoli jest coraz więcej. Ale tylko dobre przepisy gwarantują wyśmienity smak i aromat.
Z makaronem (z serkiem mascarpone i bazylią), na pizzy (z szynką lub pomidorami i czosnkiem) czy w risotto (w klasycznym, bo jest najpyszniejsze, które ewentualnie można wzbogacić kieliszkiem wermutu - ja lubię dodawać słodki). Na kanapce z ciabatty (pod nią mozzarella lub plaster wędzonej w zimnym dymie wędliny) czy w awanturce twarożkowej. W sałatce z gruszkami (serem pleśniowym i orzeszkami też) lub z pomidorami (tylko oliwa i ocet balsamiczny, szczypta pieprzu świeżo zmielonego i nic więcej). Doprawdy mało jest potraw (z wyjątkiem słodkich deserów i wypieków), gdzie jej dodatek nie jest mile widziany. Eksperymentować można więc bez ryzyka. I warto!
Ten pierwszy raz
Lubię ją. Bo chociaż to ziółko pospolite, by nie powiedzieć chwast (we Włoszech rośnie dziko dość powszechnie), to smak ma arystokratyczny. Gorzkawa nuta nie każdemu może się od razu spodobać. Więc jeśli próbujesz jej po raz pierwszy - a nie przepadasz za bardzo zdecydowanym smakiem, w którym dominuje gorzkawa nuta - wymieszaj ją z inną sałatą. Możesz też przygotować rukolę jak szpinak - wtedy nie będzie tak wyrazista, a Ty oswoisz się z jej niepowtarzalnym smakiem. Bo co tu dużo gadać, jej gorzki smak za pierwszym razie może nie zachwycić, a przecież nie można popełnić błędu i zniechęcić się za pierwszym razem do tego ziółka! Bo to arystokratyczne ziółko i swoje wymagania ma. Nie oddaje się każdemu od razu za pierwszym razem...
Także na Twojej działce lub balkonie
Od lat gości na stołach Ameryki Północnej oraz Anglii i Francji. I właśnie Francji zapewne zawdzięczany dzisiejszą modę na rukolę na naszych stołach.
Jada się nie tylko listki, do potraw można dodawać kwiaty, a w Indiach, Grecji, Francji i Hiszpanii nasiona rukoli są używane jako pikantna przyprawa. Cóż nam przeszkadza i tego spróbować? Chyba już nic, bo dzięki modzie i nasiona, i sadzonki, i w końcu samą rukolę można już powszechnie dostać. Coraz częściej można ją spotkać nie tylko w supermarketach, ale także w zwykłych warzywniakach i na targowych straganach. Oraz na... balkonach i działkach. Bo to mało wymagająca roślinka. Udaje się świetnie nawet w trudnych warunkach - na mało żyznej glebie i w miejscach, gdzie słońce nie jest częstym gościem.
W skrzynce na balkonie po kilku tygodniach od zasadzenia będą na nas czekać pierwsze listki. Z jednej roślinki otrzymamy kilka porcji - obrywać należy bowiem dolne listki, pozwalając by górne nadal rosły.
Ja więc ją uprawiam na balkonie. I mówię Wam, ma smak dużo bardziej zacny niż rukola, która wcześniej rosła pod folią i którą można kupić w supermarketach.
Na zakupach
Jeśli kupujesz rukolę zwróć koniecznie uwagę, czy listki są jędrne, mają świeży, soczyście ciemnozielony kolor i nie mają śladów więdnięcia.
Najlepsza jest rukola bezwzględnie świeża - można ją przechowywać maksymalnie kilka dni od momentu zerwania - najlepiej w hermetycznym opakowaniu, lub zawiniętą w wilgotny papier na dole lodówki. Oprócz tego, że smakuje w sposób bardzo wybitny, to dodatkowo cudnie się prezentuje na talerzach. Kilka listków rukoli, kawałki pomidora to najprostszy i jeden z najgenialniejszych sposobów na dekorowanie potraw.
Niezłe z niej ziółko, nieprawdaż?
---
Grzegorz Ostrowski - prawdziwy mistrz kuchni. Autor książek kulinarnych oraz artykułów prasowych. Jego przepisy to gwarancja sukcesu! Od 2001 prowadzi prawdopodobnie najlepszą stronę kulinarną: MniamMniam.pl
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Translate
Popularne posty
-
Autorem artykułu jest Ogrodeo Często zapominamy, że ogród ma służyć przede wszystkim wypoczynkowi domowników, ma być przedłużeniem i uzupełn...
-
Autorem artykułu jest Poczta Kwiatowa Rośliny doniczkowe najczęściej zdobią parapety okienne. Ci, którzy nie dysponują dużym, słonecznym pom...
-
Autorem artykułu jest Czesław Rogala Chwastów nie da się usunąć raz na zawsze. Trzeba z nimi walczyc systematycznie lub zapobiegać ich poja...
-
Autorem artykułu jest Małgorzata B. Aby uzyskać jak największą przyjemność z ogrodu, korzystamy z niego nie tylko w godzinach dziennych, ale...
-
Autorem artykułu jest Ewa K. Wykańczanie domu i ogrodu to najprzyjemniejsza czynność w trakcie całej budowy. Możemy wreszcie sami podejm...
Archiwum bloga
-
▼
2011
(130)
-
▼
marca
(124)
- Szklarnia w ogrodzie
- Sposób na chwasty
- Gdzie najlepiej siać?
- Milin nazywany trąbką
- Winobluszcz
- Oczko wodne w donicy
- Tworzenie ogrodu kwietnego krok po kroku
- Zabawa we własnym ogrodzie - małe dzieci, duże dzieci
- Wielorakie wykorzystanie obiektów w ogrodzie
- Atrakcyjny ogród
- Jak wyposażyć ogród
- O ogród trzeba dbać!
- Kupiłeś dom? Urządź ogród!
- Wiciokrzew
- Wisteria czyli Glicynia w naszym ogrodzie
- Ogrody frontowe
- Hortensja pnąca
- Siedlisko naturalne krzewów
- Szparagi
- Zwiastun wiosny - śnieżyczka przebiśnieg
- Kaktusy i inne sukulenty
- Na tarasie jak na Karaibach
- Potpourri, a zapach zagości w twoim domu
- Kwiaty domowe-Pelargonia
- Jak urządzić ogród? Praktyczne wskazówki
- Boćwina, czyli burak liściowy
- Idzie wiosna, czas zacząć przygotowania
- Owoce ozdobne
- Melony - sadzenie i hodowla
- Walka z cieniem w ogrodzie
- Pierwsze kwiaty
- Język kwiatów
- Ogrody – od prehistorii do końca średniowiecza
- Jak powstają ogrody marzeń?
- Jak powstają ogrody marzeń?
- Co brać pod uwagę, gdy chcemy założyć ogród?
- Czerwona koniczyna – najlepsza na menopauzę!
- Zbawienny wpływ kwiatów na nasze samopoczucie
- Na działce
- Rośliny drapieżne, gratka dla hodowców
- Jak uzyskać bujny ogród w krótkim czasie
- Cykl Rad Praktycznych – wybór bukietu ślubnego
- Pokrzywa - Napar wodny jako Herbata z pokrzywy
- Kwiat lipy - Lipa drobnolistna oraz szerokolistna
- Mięta - Mentha Ł. Odmiany i zastosowanie w ziołole...
- Poradnik: Jak zagospodarować balkon
- Owoc Goji - prozdrowotna jagoda z doliny Himalajów
- Kwiaciarnie
- Urządzanie ogrodów - mury z kamienia
- Walcz o naturalność i piękny krajobraz
- Bukiet Ślubny- porady
- Tarasy drewniane - miejsce odpoczynku
- Od ogrodów arabskich po ogrody angielskie
- Wiosna, ach to ty...
- Jak stworzyć nastrój w ogrodzie?
- Rośliny pasujące do ogrodu w angielskim stylu
- Zwiastuny wiosny w naszych ogrodach
- Rajskie ogrody Karaibów
- Drewniane konstrukcje w ogrodzie
- Łazienka z roślinami
- Wiosna w ogrodzie – czas dobrej diety, czas bycia ...
- Ogród piękny cały rok - RABATY
- Jak projektować ogrodowe rabaty?
- Ogrody
- Wiosna w ogrodzie
- Jak sadzić róże?
- „Kulinarne” przepisy florystyczne
- Kurkuma - kwiat i przyprawa
- Jak rośliny reagują na kontakty z ludźmi?
- Zimowe kwiaty w baśniowym stylu
- Kariera róży na przestrzeni wieków
- Jak przechować płatki róż do obsypania Młodej Pary?
- Rodzaje uszkodzeń mrozowych roślin
- Mowa kwiatów
- Kwiatowe wesele
- Kwiatowe wróżby
- Jak wybrać dobrego florystę ślubnego
- Herbata Zielona
- Moda na ... kwiaty
- Kwiaty - ozdoba domu
- Zioła - naturalne metody na zdrowie i urodę
- Świeże kwiaty na dłużej
- Dobre maniery na garden party
- Przesadzanie kwiatów
- Lipiec - ten od kwitnących Lip
- Właściwości lecznicze miodu Manuka
- Co to jest manuka?
- Rośliny egzotyczne w doniczkach
- Echinocereusy - mały kaktus z wielkimi kwiatami
- Nawożenie ogrodu. Część 2 - nawozy mineralne
- Nawożenie ogrodu. Część 1 - nawozy naturalne i org...
- Zalety ogrodów
- Jak zaprojektować oświetlenie ogrodowe
- Kwiaty o pozytywnych wibracjach dla człowieka.
- Magia kwiatów
- Jak wybierać donice?
- Florysta- handlarz kwiatami czy artysta?
- Wymarzony ogród
- Botanika Noni z Tahiti najdorodniejszej i najwarto...
-
▼
marca
(124)
0 komentarze: